Brončana diploma na 12. Međunarodnom natjecanju zborova u Budimpešti


Preslika brončane diplome

Naš je zbor od 5. do 9. travnja 2009. sudjelovao na 12. Međunarodnom natjecanju zborova u Budimpešti, Mađarska. To renomirano natjecanje organizirala je međunarodna organizacija Musica Mundi čije je sjedište u SR Njemačkoj. Na natjecanju je sudjelovalo 48 zborova iz 15 zemalja Europe, SAD i Filipina. Natjecanje je provedeno u 5 glavnih kategorija: dječji, mladi, muški, ženski, mješoviti i folklorni ansambli. U kategoriji mješovitih zborova, u kojoj se takmičio i naš zbor, sudjelovalo je 14 zborova iz Mađarske, Rumunjske, Hrvatske (samo naš zbor), SAD i Slovenije. Međunarodni žiri od 5 članova našem je zboru dodijelio brončanu diplomu, što smatramo velikim uspjehom. Pobjednik u toj kategoriji je zbor iz SAD Traverse City West Choral.

Otvorenje natjecanja održano je u velikoj i svečanoj dvorani Muzičke akademije na Trgu Franza Liszta u Budimpešti. Za sve sudionike je priređen lijep program s djelima G. Levente i F. Mendelssohna, u čijoj su izvedbi sudjelovali simfonijski orkestar, veliki mješoviti zbor s preko 120 pjevača, te brojni solisti. Besprijekorna izvedba ovih zahtjevnih djela primljena je s velikim aplauzom. Dvorana je jako svečano uređena, s brojnim ukrasima i pozlatama, u skladu s vremenom u kojem je nastala (1905.) i stilom koji je tada dominirao (secesija).

Natjecanje je održano u novoj i reprezentativnoj Palači umjetnosti (otvorena 2005. godine), u dvorani “Theater”, koja je pružala vrhunske uvjete svim izvođačima i publici. Drugi koncert, tzv. Prijateljski koncert, održan je u Reformističkoj crkvi na obali Dunava, gdje je naš zbor nastupio s polusatnim programom, zajedno s četiri druga zbora (iz SAD, Češke, Slovenije i Finske). Odlična akustika toga prostora doprinijela je kvaliteti muziciranja.

Završni koncert i proglašenje rezultata po kategorijama održano je u velikoj koncertnoj dvorani Palače umjetnosti. Svi sudionici, a bilo ih je preko 1000, slušali su nastupe pobjednika pojedinih kategorija. Na temelju svih izvedbi stručni žiri je proglasio ukupnog pobjednika ovog natjecanja, koji je primio Grand Prix. Tu je laskavu titulu ove godine dobio mješoviti komorni zbor iz Irske New Dublin Voices.

Između obaveza na natjecanju bilo je dovoljno vremena i za razgledanje Budimpešte i njenih znamenitosti. Tako smo, uz interesantno vođenje g. Stojana Jovanoskog, imali prilike vidjeti Citadelu, Budim, Trg Slobode, glavne avenije, brojne mostove na Dunavu, kao i centar grada, pješačku zonu. Na ruku nam je išlo i lijepo proljetno vrijeme bez kiše, tako da smo se, zadovoljni i puni dojmova, nakon četiri dana provedena u Budimpešti novim autoputom vratili kući. Članovi zbora i dirigentica Iva Juras još će dugo pamtiti ovaj put i cijeniti novo međunarodno iskustvo.

Kruno Kovačević