Tri nastupa na početku 2008. godine

Tri nastupa na početku 2008. godine

Kao što je bilo najavljeno krajem prošle godine, Zbor je intenzivno radio cijele zime i pripremao se za svoje ovogodišnje nastupe. Prvi od njih bio je 23. veljače u Rogaškoj Slatini, gdje je Zbor gostovao na poziv Muškog zbora “Rogaška” s kojim održava višegodišnju suradnju. Domaćini su u prvom dijelu koncerta izveli lijepi program slovenskih i stranih skladbi. Zvuk ovoga muškog zbora i njihova uvježbanost (dirigent F. Plohl) kvalitete su koje su potvrdili i ovim koncertom.
Program našeg nastupa dirigentica Iva Juras koncipirala je tako da smo mogli pokazati raznolikost repertoara i specifičnost izvođenja zahtjevnih skladbi. Na početku koncerta dominirale su nekoliko stoljeća stare skladbe, i svjetovne i crkvene, koje su zahtijevale poseban pristup izvedbi. Kod sakralnih radilo se o posebnom renesansnom zvuku, dok su svjetovne bile vesele pjesme iz 16. i 17. stoljeća.
Iza toga slijedile su dvije ozbiljne duhovne pjesme, od kojih je prva (Ave Maria od Zoltána Kodályja) pisana samo za ženski zbor i u kojoj su došli do izražaja zreli zaobljeni glasovi naših pjevačica. Druga je bila zahtjevna pjesma na ruskom jeziku Iže heruvimi od Dmitrija Bortnianskog, ruskog skladatelja s kraja 18. stoljeća. U toj smo skladbi pokazali ogroman raspon u dinamici izvedbe, kao i lijepa višeglasja.
Pri kraju našega nastupa, Zbor je izveo tri pjesme s folklornim motivima. Bile su to Zagorska Josipa Štolcera Slavenskog, U našeg Marina, u obradi Dinka Fia, te Aya Ngena, tradicionalna afrička pjesma plemena Zulu. U izvedbi ove pjesme sudjelovali su i Ivana Galić (sopran) i Branko Trajkov (džemba). Izgleda da su se ove pjesme posebno svidjele slovenskoj publici, jer su svojim pljeskom izmamili dva dodatka. Bile su to pjesme Ej, tedaj… (Benjamina Ipavca) i Dobra večer ružo moja (obrada Dinko Fio), što su ih zajednički izveli članovi oba zbora. Bio je to lijep završetak ovog uspješnog koncerta.
Zbor je kratkim programom sudjelovao i 29. veljače na početku Godišnje skupštine AMACIZ-a (Gaudeamus igitur), te na otvorenju godišnje izložbe Likovne sekcije, na akustičnom stepeništu ispred Galerije AMACIZ-a, Marulićev trg 19. Odpjevali smo četiri kratke skladbe iz našeg repertoara (Sumer is…, April…, Aya Ngena i U našeg Marina). Po reakciji “likovne” publike može se zaključiti da je osnažena umjetnička veza likovnjaka i pjevača, tako da je aplauz bio dug i iskren.
Drugi pravi koncert Zbora održan je u Hrvatskom glazbenom zavodu, u subotu 8. ožujka 2008. Bio je to redoviti godišnji koncert, 18. po redu, koji je bio namijenjen našoj vjernoj publici, među kojima su i članovi AMACIZ-a. Dvorana je, kao i obično, bila lijepo popunjena.
Osim dijela programa koji je s uspjehom već izveden u Rogaškoj Slatini, te su večeri izvedene i druge skladbe, kao što su Afferentur regi (Anton Bruckner), Serve bone – Motet 10 (Orlando di Lasso), Die Nachtigall (Felix Mendelssohn – Bartoldy), Jesu dulcis memoria (Tomás Luis de Victoria), te Svrši stopi moje (Krsto Odak). U Odakovoj pjesmi nas je na klaviru pratila članica zbora Jasna Vorkapić-Furač. Detaljniji prikaz cijeloga programa opisan je u tekstu dirigentice Ive Juras, što ga je, u obliku najave, na koncertu čitala pročelnica zbora Vera Stasenko.
Publika je burnim pljeskom zahvalila na cjelovitoj izvedbi, koja im se očito svidjela u svim detaljima. Opet je stigao i zagonetni cvijetni aranžman, ovaj puta s proljetnim ružama i slatkišima, uz pisamce na kojem je samo pisalo: “Srdačne čestitke! Nadamo se i sljedeće godine vas ponovo slušati. Ljubitelji glazbe”. Hvala im, no pozivamo ih da nam se jave kako bi uspostavili direktni kontakt sa Zborom.
Buran pljesak i cvijeće izmamili su programski dodatak, u kojem je zbor izveo veselu pjesmu Sokoliću moj u obradi Dinka Fia, te ranije spominjanu afričku Aya Ngena. Solističku dionicu je ovaj puta izvela naša dirigentica Iva Juras, pokazavši još jednom svoju svestranost. I ovaj puta se i u pauzi i nakon koncerta ostvario srdačan susret pjevača s publikom.
Planirani nastupi zbora prije ljetne stanke su Festival zborova u San Marinu (svibanj), te Smotra amaterskih zborova u Zagrebu (lipanj). O tome u sljedećem javljanju.

Kruno Kovačević