Uspješan nastup na Festivalu zborova “Cantate Adriatica” u San Marinu

Članovi Zbora i njihova dirigentica Iva Juras upravo su se vratili s uspješnog nastupa na Festivalu zborova “Cantate Adriatica”, koji je održan u San Marinu od 22. do 25. svibnja 2008. Taj je festival, šesti po redu, ove godine okupio 19 zborova iz ukupno 9 zemalja Europe (Austrija, Francuska, Španjolska, Italija, San Marino, Hrvatska, Češka, Slovačka, Njemačka).

Program je obuhvatio tri nastupa našega zbora. Najprije, 23. svibnja, sudjelovali smo zajedno s druga tri zbora na “Koncertu prijateljstva”. Autobus nas je iz Riccionea, gdje nam je bio hotel, doveo pred sam vrh slikovitog 700 m visokog brda i istoimenog gradića San Marino, odakle smo se pješice uputili do dvorane Teatro Titano. Nastupili smo kao prvi zbor, a iza nas su pjevali domaćini iz San Marina, zatim jedan češki Zbor, te Austrijanci. Bez lažne skromnosti možemo reći da je naš nastup bio najdojmljiviji, te u skladu s propozicijama – predstavili smo glazbenu baštinu svoje zemlje. Nakon uvodnih pjesama iz starije i bliže europske zborske literature, izveli smo djela Josipa Štolcera – Slavenskog (Zagorska pjesma), tri dalmatinske pjesme u obradi Dinka Fia (Sokoliću, Dobra večer ružo moja i U našeg Marina), skladbu Emila Cossetta Još jenput, te na kraju Linđo u obradi Vladimira Berdovića. Dinamika i poseban stil ovih pjesama izmamili su snažan pljesak publike i tako nas nagradili za uloženi trud.

Drugi nastup bio je dan kasnije u dvorani Tetro Cinema Turismo, gdje je održan koncert na kojem se svaki od 19 zborova predstavio s kratkim programom. Bilo je tu zaista šarolikih sastava i kompozicija, a mi smo ponovo izveli splet dalmatinskih pjesama. Nama se na pozornici činilo, a to su nam kasnije potvrdili i gledatelji, da je naša izvedba izazvala najglasniji i najdulji aplauz. Slijedila je dodjela diplome Zboru i ukrašenog tanjura iz San Marina, što ih je preuzela naša dirigentica Iva Juras. Na kraju cijelog koncerta svi zborovi u dvorani (oko 600 pjevača) zajednički su otpjevali Va pensiero, zbor Židova iz opere “Nabucco” Giuseppea Verdija. Bio je to vrlo impresivan završetak te glazbene večeri.

Trećega dana, u nedjelju prije podne, Zbor je pjevao na misi u crkvi Sv. Martina u Riccioneu. To je nova crkva s vrlo dobrom akustikom, a naša je glazba u cijelosti ispunila taj veliki prostor. Osim djela poznatih skladatelja (Jochann Sebastian Bach, Charles Camille Saint-Saëns i Georg Friedrich Händel), izveli smo i djela naših autora Albe Vidakovića, Anđelka Igreca, Krste Odaka i Franje Dugana. Osim zahvale domaćina, don Maurizia, iza mise smo dobili i veliki aplauz prisutnih vjernika u crkvi. Bio je to neobičan doživljaj za crkveni prostor.

Osim ovog službenog dijela, naše gostovanje u San Marino pružilo nam je i nekoliko vrlo lijepih društvenih i turističkih događanja. Samo otvorenje Festivala bilo je organizirano na jednom dobro uređenom poljoprivrednom imanju (Tenuta del Tiempo Antico), uz slikoviti vinski podrum koji je bio okružen dobro uređenim maslinicima i vinogradima. Otvoreni prostor, lijepo vrijeme, mnoštvo zborova sa svojim nacionalnim zastavicama, te zakuska i kušanje domaćeg vina, sigurno će svima ostati u lijepom sjećanju.

Posjet starom gradu San Marinu u popodnevnim satima drugoga dana, također će nam ostati u dugom pamćenju. Najprije smo od stručnog vodiča dobili osnovne informacije o ovoj najstarijoj republici na svijetu, čiji je utemeljitelj bio kamenorezac Marin s otoka Raba. Upoznali smo se s glavnim palačama, crkvama i trgovima ovog slikovitog gradića-državice, te ustrojem vlasti i načinom života. Kasnije smo sami prohodali gore-dolje strmim uličicama i stepenicama, te dosegli vrh na kojem je smještena tvrđava (jedna od ukupno tri) i odakle puca lijepi pogled na sve strane, sve do Jadranskog mora koje se nalazi na 27 km udaljenosti.

Treći turistički doživljaj koji zaslužuje spomen je gradić Riccione u kojem smo bili smješteni. Riccione se nalazi južno od Riminija i zajedno s njim ima istu, 30 km dugačku, pjeskovitu plažu. Mnoštvo hotela, tisuće ležaljki i suncobrana, te plitko more karakteristike su ovog “industrijskog” turizma. Iako je mjesto simpatično i ljeti vjerojatno puno turista poput mravinjaka, još više nas je uvjerilo u nazamjenjivu ljepotu našeg dijela Jadrana.

Zaključno možemo reći da je to bio lijep, dobro organizirani festival, na kojem smo na dostojan način predstavili Hrvatsku.
Organizatori najavljuju da će se takav festival održati sljedeće godine početkom lipnja u Opatiji.