Dobrotvorni koncert prije ljetne stanke

Nakon brončane diplome osvojene na međunarodnom natjecanju zborova u Budimpešti, zbor je prije ljetne stanke imao još dva nastupa. Najprije je 6. lipnja na FKIT-u pjevao na promociji diplomiranih inženjera i magistara, kojom prigodom je osim hrvatske i studentske himne otpjevao vesele pjesme Tourdion i Mici.

U srijedu 10. lipnja zbor je, zajedno sa svojim gostima, sudjelovao na dobrotvornom koncertu što su ga organizirale udruge DADO i Jinlun iz Zagreba. U dvorani Povijesnog muzeja u Matoševoj ulici u Zagrebu okupilo se stotinjak posjetitelja koji su s velikim interesom pratili program, koji je bio vrlo raznolik.

Na početku koncerta je ansambl Collegium por musica sacra izveo pet skladbi duhovnog sadržaja (T. L. da Victoria: Ave Maria; G. Allegri: Veni sancte Spiritus; C. Saint-Saëns: Ave verum corpus; A. Igrec: Sagriješismo i F. Dugan: Molitva). Dirigirala je Iva Juras, koja ovaj ansambl priprema za natjecanje u Rimu početkom srpnja.

U nastavku je slijedio bogat program solo-pjesama uz pratnju glasovira, ili uz pratnju našega zbora “Vladimir Prelog”. Započele se sopranistice Martina Klarić, Iva Juras, Ivana Galić i mezzospranistica Marijana Homen sa skladbom I. Lukačića Ex ore infantium. Slijedio je naš zbor s tri skladbe: Sumer is icumen in; Capricciata/Contrappunto bestiale i Tourdion.

Zatim je Ivan Pernicki na glasoviru izveo Sonatu u As-duru, op.110., 3. stavak L. v. Beethovena, nakon čega su Ivana Galić i Martina Klarić uz glasovirsku pratnju izvele pjesmu Sull’ aria iz Figarovog pira W.A. Mozarta. Martina Klarić je otpjevala ariju Judite Meine Lippen, sie küssen so heiss F. Lehára. Slijedio je atraktivni Duet mačaka G. Rossinija u izvedbi Ivane Galić i Martine Klarić.

Zbor je pratio i dvije sljedeće skladbe: Barcarolu iz Hoffmnanovih priča J. Offenbacha, što su je otpjevale solistice Ivana Galić i Marijana Homen, te Habaneru iz opere Carmen G. Bizeta, što je pjevala Marijana Homen.

Slijedio je glasovirski intermezzo, Sonata u b-molu, 2. st. S. Rahmanjinova, te tri tradicionalne pjesme. Prva je bila s Novog Zealanda Pokare kare, što su uz pratnju našega zbora otpjevale Ivana Galić i Martina Klarić. Slijedile su dvije iz plemena Zulu, Siyahamba i Aya Ngena u izvedbi našega zbora, uz solo Ive Juras u zadnjoj skladbi.

Na traženje publike zbor je otpjevao i dva bisa: veselu tradicionalnu zagrebačku pjesmu Mici, te francuski Turdion. Ovaj raznoliki koncert završio je zajedničkim druženjem publike, solista i članova zbora u prostoru ovoga lijepog muzeja.

K.K.