Dirigent

Dirigentica IVA JURAS (1968) nakon završene srednje glazbene škole (Teoretsko – nastavnički odjel), diplomirala je muzikologiju i glazbenu publicistiku na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Pjevanje uči kod Zlatka Šira, Renate Šeringer i Branke Stilinović. Još za vrijeme studija imenovana je asistenticom u AZ Ivan Goran Kovačić, gdje tijekom desetogodišnjeg rada surađuje s mnogim prominentnim dirigentima i pjevačima, pripremajući zbor za izvedbe velikog broja oratorijskih djela, a cappella skladbi, opera. Također, podučava vokalnu tehniku. Sudjeluje na seminarima zborskog dirigiranja (Lojze Lebič), te barokne glazbe (Catherine Mackintosh, Alastair Hume). Stalna je članica Opernog zbora HNK, te vanjska suradnica Zbora HRT-a. 2001. preuzima vodstvo Akademskog zbora Vladimir Prelog, postižući vrijedne rezultate i vrlo pozitivne kritike stručnjaka (srebrna medalja na međunarodnom natjecanju Svátky písní  u Olomoucu 2002. i brončana plaketa na međunarodom natjecanju Musica mundi u Budimpešti 2009). Od 2007. do 2012. godine bila je dirigentica ansambla Collegium pro musica sacra, s kojim je 2009. godine na međunarodnom natjecanju Musica sacra a Roma osvojila srebrno odličje najvišeg ranga. Godine 2010. s istim je ansamblom osvojila dvije zlatne plakete: na natjecanju Zagreb 2010. i Festa choralis u Bratislavi.

Krajem 2017. godine predsjedavala je žirijem ovogodišnjeg Natjecanja zborova Anglikanskih crkvenih zajednica regije Istočne Afrike u Nairobiju, gdje je također održala mnoge seminare i radionice za zborovođe, solo-pjevače i zboriste, promovirajući hrvatsku zborsku glazbu u tim dalekim zemljama.

U proljeće 2016. preuzima umjetničko vodstvo poznatog zbora Zagrebački liječnici pjevači.

Suosnivačica je festivala zborova zagrebačkog Sveučilišta Festa Choralis Zagrabiensis.

Autorica je i nekoliko zborskih obradbi (Mici, Terezinka, Kumbayah, Amazing Grace i dr.), te originalnih skladbi (Lapidabant Stephanum), koje su našle mjesto na repertoaru ansambala u Europi, SAD-u. Posebno mjesto ima Amazing Grace, koju je 2016. izveo zbor Episkopalne crkve u Honolulu, Hawaii, te je bila zadana skladba na Natjecanju zborova Anglikanskih crkvenih zajednica regije Istočne Afrike u Nairobiju, Kenija, gdje ju je izvelo 14 različitih zborova iz Kenije, Ruande, Tanzanije i Ugande.