Akademski zbor Vladimir Prelog

Akademski zbor Vladimir Prelog osnovan je 1991. godine kao sekcija Alumni društva Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (Almae Matris Alumni Chemicae Ingeniariae Zagrabiensis – AMACIZ). Osim bivših studenata toga fakulteta, zbor okuplja pjevače obrazovane i na svim drugim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta, šireći ideju zajedničkog muziciranja među stručnjacima svih profesija i životne dobi.

Zbor ima široki repertoar, od obrada narodnih napjeva preko klasičnih skladbi do suvremenih i sakralnih djela, kojeg izvodi pretežno à cappella. Održao je vrlo uspješne koncerte u Zagrebu, kao i u mnogim hrvatskim (Osijek, Zadar, Šibenik, Đakovo, Varaždin, Opatija itd.) i europskim gradovima (Malmö, Pariz, Rim, Budimpešta, itd.) Također, nekoliko puta godišnje svojim pjevanjem uveličava misna slavlja diljem Hrvatske. Redovito sudjeluje i na festivalu zborova zagrebačkog Sveučilišta Festa choralis zagrabiensis koji se održava svakog proljeća u Hrvatskom glazbenom zavodu, nastojeći promicati kvalitetno zborsko muziciranje.

Za svoj rad zbor je primio brojna priznanja na hrvatskim natjecanjima i smotrama, kao i u Europi: dva puta osvojio je prelazni pehar Zagrebačkog glazbenog podija za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora, zatim srebrnu medalju u kategoriji F3 Superior na Svjetskom natjecanju zborova Mundi cantant superior, Olomouc (Češka) i brončanu diplomu na 12. Međunarodnom natjecanju zborova u Budimpešti (Mađarska). Također je sudjelovao na 6. Međunarodnom festivalu zborova Cantate Adriatica 2008 u San Marinu, na Regionalnim festivalima zborova u Bosanskoj Krupi (Bosna i Hercegovina)…

Zborom je od osnutka ravnao g. Vinko Glasnović, zatim prof. Zdravko Vitković, a od 2001. vodi ga dirigentica i muzikologinja Iva Juras.