Alumni aktivnost – Nakon 60 godina okupili se bivši studenti Kemijsko-tehnološkog odjela, sada FKIT-a

Alumni aktivnost

Nakon 60 godina okupili se bivši studenti Kemijsko-tehnološkog odjela, sada FKIT-a

U subotu 13. studenog u velikoj dvorani Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) okupilo se 30-ak bivših studenata ovoga fakulteta, koji su bili brucoši daleke 1961. godine. Primio ih je sadašnji dekan FKIT-a prof. dr. sc. Ante Jukić i prodekanica za nastavu, prof. dr. sc. Sanja Lučić Blagojević. Dekan Jukić je predstavio Fakultet i njegovu nastavnu i znanstvenu aktivnost, te najveće projekte koji su u tijeku. Impresivan je napredak ovoga fakulteta, naročito u područjima Kemijsko inženjerstvo, Kemija i inženjerstvo materijala, Ekoinženjerstvo i Primijenjena kemija. Nastavu izvode i kroz poslijediplomski doktorski studij i specijalističke studije. FKIT je jedini fakultet u Hrvatskoj čiji je jedan od profesora postao dobitnik Nobelove nagrade, a to je bio Vladimir Prelog koji je nagradu dobio 1975. za istraživanja u području organske kemije. Nadalje, FKIT se može pohvaliti da su i autori najvećeg izuma i uspjeha hrvatske farmaceutike (PLIVA, azitromicin/Sumamed), također završeni studenti ovoga fakultetaSkup je pozdravila i prof. dr. sc. Mirela Leskovac, članica predsjedništva Saveza Alumni UNIZG i tajnica AMACIZ-a. Pročitala je i poruku prof. dr. sc. Antuna Glasnovića, predsjednika AMACIZ-a, koji je bio spriječen osobno nazočiti ovom događaju. Bivše studente pozdravio je i predsjednik Saveza Alumni UNIZG, prof. dr. sc. Mario Šafran. Naglasio je snagu koju Sveučilištu daju bivši studenti, koji su tijekom svojeg radnog vijeka dali razvoju gospodarstva, ali i Sveučilišta. Naročito je važan njihov stalni kontakt sa svojim bivšim sveučilištem, o čemu svjedoči i ova obljetnica.

Istaknuo je i pionirsku ulogu koju je FKIT imao u alumni pokretu. Inicijator prve alumni udruge u Hrvatskoj (AMACIZ) bio je prof. Branko Kunst s FKIT-a. Kasnije je rektorica Jasna Mencer osnovala Povjerenstvo za alumni na Sveučilištu u Zagrebu, što je 2005. rezultiralo osnivanjem Saveza Alumni UNIZG. Prva predsjednica Saveza bila prof. dr. sc. Greta Pifat Mrzljak, također članica AMACIZ-a. Naslijedila ju je bivša rektorica, članica AMACIZ-a, prof. dr. sc. Jasna Mencer.

Nakon ovog vrlo instruktivnog uvoda, slijedilo je odavanje počasti preminulim kolegama i njihovim profesorima. Predstavnik generacije ’61, Petar Krešimir Cavar, pročitao je imena svih nazočnih, kao i pozdrave koji su uputili kolege iz Hrvatske i svijeta, a koji nisu mogli doći na ovu svečanost.

Organizator okupljanja, dr. sc. Krunoslav Kovačević, nakon toga je iznio glavne podatke o ovoj generaciji. Bila je to vrlo uspješna generacija, koja je dala prvu rektoricu Sveučilišta u Zagrebu (prof. emerita Jasna Helena Postružin Mencer), ministra razvoja i tehnologije u Vladi SFRJ (prof. dr. sc. Ibrahim Tabaković), koji je bio i rektor Univerziteta u Banjoj Luci. Nadalje, iz iste je generacije bio i akademik HAZU prof. dr. sc. Nikola Kallay. Također, ovoj generaciji pripadali su i brojni sveučilišni profesori i nastavnici:

prof. dr. sc. Ljerka Gospočić  Bokić, TTF Sveučilište u ZG;

prof. dr. sc. Božidar Grabarić, PBF Sveučilište u ZG;

prof. dr. sc. Jasna Katalinić – Peter, Univ. Münster i Sveučilište u Rijeci;

prof. dr. sc. Zorana Maksić (Grabarić), PBF Sveučilište u ZG;

prof. dr. sc. Tomislav Matusinović, FKIT Sveučilište u ZG;

prof. emer. Ana Marija Perinović (Grancarić), TTF Sveučilište u ZG;

doc. dr. sc. Željka Filipović (Kovačević), PBF Sveučilište u ZG;

doc. dr. sc. Antonia Vlahov, FKIT Sveučilište u ZG;

doc. dr. sc. Zinaida Ibrišagić, Univerzitet u Banjoj Luci;

dr. sc. Marijan Andrašec, sveuč. predavač na FKIT-u, Sveučilište u ZG.

Osim ovih sveučilišnih nastavnika više od deset završenih studenata iz ove generacije doktoriralo je, uglavnom na Sveučilištu u Zagrebu, ali i na sveučilištima u inozemstvu. To su, abecednim redom:

Dr. sc. Marijan Andrašec,

Dr. sc. Istvan Ereš,

Dr. sc. Dako Goleš,

Dr. sc. Darinka Kocijančić (Kovačević),

Dr. sc. Tomislav Kovač,

Dr. sc. Krunoslav Kovačević,

Dr. sc. Gertruda Maričić (Barić),

Dr. sc. Irena Musani (Bilić),

Dr. sc. Stjepan Mutak,

Dr. sc. Rudolf Novina,

Dr. sc. Marija Nada Pavetić,

Dr. sc. Helena Pavić,

Dr. sc. Marta Pfeifer – Neugebauer.

Oni su znanstveno i istraživački radili u PLIVI, Chromosu, IRB-u, INA-Naftaplinu, i drugim institucijama u znanosti i gospodarstvu.

Osim njih, mnogobrojni magistri i diplomirani inženjeri iz iste generacije svoj su profesionalni doprinos dali gospodarstvu, industrijskim poduzećima, javnoj upravi i administraciji, srednjoškolskom obrazovanju, trgovini i drugim djelatnostima:

PLIVA, INA, Chromos-Katran-Kutrilin, Karbon, RIS, Labud, Kraš, Končar, Radonja, Jedinstvo, Nikola Tesla, Tvornica ulja Zagreb, TOP – Tvornica olovnih proizvoda, Tekstilna industrija, Staklo, keramika i građevinski proizvodi,  Foto laboratoriji i druge djelatnosti.

Zaista je veliki dijapazon poslova koje su diplomirani inženjeri s ovoga fakulteta obavljali u raznim industrijskim i administrativnim sustavima. Nažalost, dio tih poduzeća više ne postoji u svojem nekadašnjem obliku, a neka su i likvidirana. U svoje vrijeme, sedamdesetih  do devedesetih godina, bez kadrova ovih usmjerenja nije se mogao zamisliti razvoj i funkcioniranje svih ovih industrijskih poduzeća, kao ni znanstvenih i obrazovnih institucija.

Bez ikakve sumnje svi izneseni podatci su pokazali da su završeni studenti ovoga fakulteta postali uvaženi članovi znanstvene i stručne javnosti, gospodarstva i drugih područja. Pokazatelj je to i da su na ovom fakultetu dobili široko primjenjiva znanja, ali i fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja potrebama novih područja i novoga vremena.

Nakon ovog uspješnog susreta, sudionici su iskoristili za druženje i razgovor s domaćinima (dekan prof. dr. sc. Ante Jukić i prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Sanja Lučić Blagojević), kao i s gostima iz Saveza Alumni UNIZG. Slijedilo je fotografiranje za uspomenu na ovaj lijepi alumni skup.

Priredio: Krunoslav Kovačević