O likovnoj sekciji

Likovna sekcija AMACIZ jedna je od sekcija Društva diplomiranih inženjera i prijatelja kemijsko-tehnološkog studija (AMACIZ) a čini je skupina neprofesionalnih likovnih stvaralaca u gradu Zagrebu, diplomiranih inženjera Kemijsko-tehnološkog studija i svih studija FKIT-a i prijatelja.. Počela je s radom 1993. kao dio AMACIZ-a i ove godine puni 20 godina. U 2014. proslaviti ćemo osnivanje izložbom i knjižicom o Sekciji i Galeriji AMACIZ s katalogom jubilarne izložbe.

Aktivnost, odnosno glavna obveza vodstva Sekcije je organizacija skupnih likovnih izložbi u gradu Zagrebu za potrebe članstva. Možemo procijeniti da je do danas organizirano 80-tak skupnih izložbi (godišnjih i tematskih), s preko 4.000 izloženih likovnih radova, što čini zaista impozantan broj. U ispunjenju te misije 1994. u okviru AMACIZA osnovana je Galerija AMACIZ u prostorima FKIT-a u kojoj se najvećim dijelom odvija izložbena aktivnost članova Sekcije ali Galerija ugošćuje povremeno i druge autore. Članovi Sekcije izlažu svoje radove i u drugim galerijama i prostorima knjižnica u Zagrebu i drugim gradovima. Tako je kroz dugi niz godina Sekcija organizirala skupne izložbe svojih članova i u Križevcima, Krasnu, Krupi itd..

Članovi Likovne sekcije sudjeluju dva puta godišnje na Smotrama likovnog stvaralaštva amatera grada Zagreba te na likovnoj koloniji oboje u organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Radovi nastali na koloniji poklanjaju se u humanitarne svrhe.

Članovi Sekcije se odazivaju i pozivima na likovne kolonije koje se održavaju u drugim gradovima u Hrvatskoj, gdje likovni radovi koji su nastali u prirodi ostaju u fundusu organizatora, također pretežito za humanitarne svrhe. Članovi Sekcije sudjelovali su i na međunarodnoj likovnoj koloniji u Krupi, BiH 2011. U proteklom razdoblju članovi sekcije donirali su svoje radove u humanitarne svrhe i nevezano za odvijanje likovnih kolonija. Brojne samostalne izložbe članova dopunjuju ukupnu sliku aktivnosti Likovne sekcije.

U razdoblju od 1993. do 2013. godine Likovna sekcija AMACIZ redovno održava tečajeve crtanja i slikanja pod vodstvom akademskog slikara A. Forenbachera.

Članovi Likovne sekcije svojim djelovanjem kroz likovne sadržaje upotpunjuju kulturnu ponudu grada Zagreba, a osobnim radom zadovoljavaju svoje kulturološke potrebe. Ako našem nastojanjima pribrojimo i događanja uz otvorenja izložbi kao što su nastupi recitatora poezije, glazbene soliste i sudjelovanje zbora „Vladimir Prelog“ onda možemo zaista ustvrditi da Likovna sekcija AMACIZ tijekom protekla dva desetljeća do danas ima kulturnu misiju.

Vremenu i stručnjacima prepuštamo vrednovanje ukupnog učinka djelovanja članova Likovne sekcije AMACIZ.