AZ Vladimir Prelog svečanim koncertom u crkvi sv. Blaža obilježio 30 godina djelovanja

U petak 8. travnja 2022. Akademski zbor Vladimir Prelog održao je svečani koncert u crkvi sv. Blaža u Zagrebu. Na programu je bio Requiem, remek djelo francuskog skladatelja Gabriela Fauréa (1845 – 1924), te Svrši stopi moje Krste Odaka (1888 – 1965). Ovaj koncert, odgađan pune dvije godine zbog pandemije korona virusa, predstavljao je pravi glazbeni događaj i svečani ugođaj. Crkva je bila puna, a pjevači i solisti raspoloženi prenijeti lijepu glazbu do brojne publike.

Na početku je pročelnik zbora g. Branko Kobas pozdravio publiku i goste, među kojima su bili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Damir Boras, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva prof. Ante Jukić, predsjednik Saveza Alumni UNIZG prof. Mario Šafran, predstavnica Hrvatskog sabora kulture gđa Valentina Badanjak Pintarić,  bivša rektorica i članica zbora prof. emer. Jasna Mencer i konačno bivša dekanica FKIT-a, utemeljiteljica i članica zbora prof. emer. Marija Kaštelan-Macan.

Nakon pozdrava je gđa Badanjak Pintarić iz Hrvatskog sabora kulture Zboru uručila zlatnu plaketu „za 30 godina kontinuiranog djelovanja“ i uz lijepe riječi plaketu i diplomu predala pročelniku zbora, g. Branku Kobasu.

Zbor je na orguljama pratila Katarina Javora, a dirigirala je stalna dirigentica Iva Juras. Koncert je započeo snažnim prvim stavkom Introit et Kyrie, nakon čega je slijedio Offertoire u kojem je solističku dionicu imao mladi bariton Marin Čargo.

Slijedio je Sanctus s prekrasnom dionicom soprana. Solistički stavak Pie Jesu pjevala je svojim prekrasnim glasom vrsna umjetnica, sopranistica Lidija Horvat-Dunjko. U stavku Agnus Dei do izražaja je došla punina i kvaliteta svih dijelova zbora. Libera me je opet pokazao kako suvereno i lijepo zvuči baritonska dionica (Marin Čargo) u izmjenama sa zborom. Završnim stavkom In paradisum na polagani je i smireni način završila ova cjelovita misa. Kako je i sam Fauré svojedobno napisao, ovo nije misa kao izraz straha od smrti, nego kao sretno spasenje, težnja k višnjoj sreći, a ne kao bolno iskustvo. Publika je na koncertu upravo tako i doživjela ovo lijepo djelo i nagradila izvođače burnim i dugotrajnim aplauzom.

Završna skladba večeri bila je Svrši stopi moje Krste Odaka jedna od najljepših zborskih kompozicija iz riznice hrvatskih skladatelja. Uz zbor i orgulje, solistički dio otpjevao je bariton Marin Čargo. Vrhunac cijele skladbe je bio uz riječi „spasajej, Gospodi“ iza čega je slijedio mirni završetak.

Publika je zaista bila više nego zadovoljna ovim prekrasnim glazbenim događajem i dugotrajnim i snažnim pljeskom ispratila zbor, dirigenticu, orguljašicu i soliste. Cijeli je koncert snimljen i uskoro će biti objavljen na YouTubeu.

Priredio: Krunoslav Kovačević, član zbora