Božićna glazbena meditacija

U nedjelju 23. prosinca 2018. Akademski zbor Vladimir Prelog održao je svoj sada već tradicionalni Božićni koncert s nazivom Božićna glazbena meditacija. Koncert je održan u Bazilici srca Isusova u Palmotićevoj ulici, a osim našega zbora sudjelovao je i zbor Zagrebački liječnici pjevači. Dirigentica oba zbora bila  je Iva Juras.

Puna crkva svjedočila je vrlo interesantnom programu i kvalitetnim izvedbama. Započeli su liječnici, koji od ove godine imaju i ženski dio zbora. Izvedena su djela R. Matza, L. van Beethovena, te W. A. Mozarta, uz nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama. Iako zbor nije brojan, zvuk im je bio vrlo kvalitetan, što je publika nagradila lijepim pljeskom.

Naš je zbor imao nešto dulji i zahtjevniji program u kojem su izvedena sakralna djela Griega, Stopforda, Bortnjanskog, Biebela, Rahmanjinova, Leontoviča i Daviesa. Na završetku tog dijela koncert izvedena je tradicionalna pjesma iz Kenije, Wana baraka.

Uslijedilo je zajedničko izvođenje dva zbora (O kakva to svetlost i Radujte se, narodi), dok je kao završnu pjesmu ovog koncerta naš zbor izveo lijepu pjesmu Ukuthula, afričkog plemena Zulu. Solistica je u ovoj pjesmi bila Ivana Galić, vrsna sopranistica, koja je pokazala umijeće improvizacije i skladnog pjevanja sa zborom.

Publika, a bila je puna crkva, s velikim je aplauzom i odobravanjem ispratila obadva zbora, solisticu, kao i Ivu Juras, umjetničku voditeljicu i dirigenticu.

Tekst: Kruno Kovačević

Foto: Alen Ferina