Nastup na 2. Festivalu adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

 

Naš je zbor nastupio na 2. Festivalu adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu i to u petak, 8. prosinca 2017. u Francuskom paviljonu Studentskog centra, Savska 25. Taj je koncert organizirala Udruga za kulturu Musica Nota, a bio je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Na koncertu su prije nas nastupili Klapa Sorelo, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Ženski vokalni sastav Rezonanca.

Obnovljeni Francuski paviljon je impresivna dvorana okruglog oblika, vrlo visokih svodova i jake akustike. Zbog te specifične akustike zbor se postavio u obliku dvostruke zaokružene potkove, tako da je zvuk bio usmjeren prema publici, koja je također bila polukružno smještena nasuprot zboru. Pod ravnanjem dirigentice Ive Juras koncert smo započeli s božićnim pjesmama Poslušajte svi sada (St.Peter Orehovec, kod Križevaca, u obradi R. Matza) i Radujte se narodi, te nastavili s Carol of the Drum, u kojoj se priključio i bubnjar Boris Beštak.

Slijedile su dvije duhovne skladbe afričkih crnaca: Thula sizwe i Ukuthula. U tim je pjesmama solistica bila Ivana Galić, koja je svojom interpretacijom uvelike doprinijela uspjehu ovih pjesama kod publike. I uloga zbora je bila jako važna. S jedne strane pokreti rukama koji su simbolizirali vjeru, snagu, pobjedu, utjehu, mir, a s druge strane skladni ritmički pokreti tijelom, dali su poseban efekt i podigli kvalitetu ovih izvedbi. To se očito jako svidjelo publici, koja je s oduševljenjem pozdravila svaku od ovih pjesama, a bilo je pojedinaca koji su i zaplesali. Na kraju koncerta izveli smo, zajedno s Ivanom Galić i gitaristom Darkom Horvatom, živu i brzu pjesmu Didn’It Rain. Krenulo je ritmičko pljeskanje publike, a slobodan prostor između zbora i publike pretvorio se u pravi plesni podij. Time je publika na najbolji način pokazala koliko ih se dojmio naš nastup i koji su željeli sami u njemu sudjelovati.

Treći nastup u ovom mjesecu zbor će imati u crkvi sv. Katarine u petak 22. prosinca 2017. s početkom u 19 sati. Bit će to zajednički Božićni koncert s Muškim zborom Zagrebački liječnici pjevači. Osim pojedinačnog božićnog repertoara svakog od zborova, izvest ćemo i nekoliko zajedničkih skladbi.

 

Kruno Kovačević