Održan Božićni koncert AZ „Vladimir Prelog“

Zbor za vrijeme izvedbe

Brojna publika s pažnjiom prati koncert

U četvrtak 26. prosinca navečer, brojna je publika zaposjela sva mjesta u Bazilici srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu i s interesom pratila Božićni koncert Akademskog zbora „Vladimir Prelog“, kojim je dirigirala stalna dirigentica, gđa Iva Juras.

Na programu su bile božićne pjesme iz Hrvatske, ali i brojnih zemalja Evrope i Amerike. Koncert je započeo Matzovom obradom pjesme Poslušajte svi sada iz Sv. Petra Orehovec kod Križevaca, a nastavljen pjesmom O kakva to svetlost (obr. J. Gržinić). Odmah potom, uslijedilo je nekoliko skladbi inozemnih skladatelja. Najprije argentinska El nacimiento (Rođenje), (A. Ramirez), u kojoj su solo dionice otpjevali Antonija Ivković (sopran) i Ivan Martinčić (tenor). Slijedila je zahtjevna skladba Ave Maria – Angelus Domini (F. X. Biebl), u kojoj je do izražaja došla dobra koordinacija dirigentice s dva zbora,  manjim, solističkim i većim, osnovnim. Ta prekrasna pjesma, vrlo pjevna, a na momente vrlo gustih harmonija, izmamila je najveći pljesak publike.           Nakon toga došlo je do smirenja s pjesmom Earth Song) (F. Ticheli), koja na snažan način progovara o Zemlji, koja prolazi tamna razdoblja, ratove, bol i ranjena srca, te pronalazi izlaz, svjetlo i snagu pjevajući Aleluja (hvalite Gospodina) i Peace (mir). Nakon toga na programu je bilo Spasjenjije (P. Česnokov), u kojem također dominira aleluja u posebnom, ruskom izričaju. Slijedila je pobožna pjesma Hear my Prayer (Čuj moju molitvu) (M. Hogan) u kojoj je opet došla do izražaja snažna i iskrena izvedba cijeloga zbora.

Nešto drugačija bila je ukrajinska skladba Šedrik (obrada M. Leontovič), vesela i brza, opisujući lastavicu koja doleti i najavljuje dolazak proljeća, a domaćinu želi obilje. Ta se stara pjesma u predkršćansko vrijeme pjevala u proljeće, ali se sada pjeva za Novu godinu. Zbor je nastavio sa Zdravom devicom (obrada M. Lešćan), lijepom, pobožnom, melodioznom pjesmom, u kojoj je solo dionicu otpjevala Antonija Ivković. Slijedila je Carol of the Drum  (K. K. Davies), američka pjesma o malom dječaku koji nema što pokloniti Isusu, nego lijepo bubnjati, na što mu se Isus zahvalio smiješkom. Pjesmom, osim lijepe melodije, dominira ritmičko bubnjanje tenora i basova. Nakon toga zbor je otpjevao Deck the Halls, tradicionalnu božićnu pjesmu iz SAD-a, temeljenu na staroj pjesmi iz Walesa.

Koncert se približio kraju s dvije hrvatske pjesme: Dođite sad mladenci (obrada M. Lešćan) i Oj pastiri (obrada V. Žganec i A. Klobučar). Ova posljednja je popijevka iz Bačke, vrlo interesantna i za nas do sada posve nepoznata. Na kraju koncerta zbor je izveo dva dodatka: Mehki snežek z angelčeki (francuska, prepjev M. Škvorc), te Narodi nam se kralj nebeski, što je prihvatila cijela crkva.

Sljedeći nastup zbor će imati 8. ožujka 2014. u Hrvatskom glazbenom zavodu, kada će održati svoj redoviti godišnji koncert.

Kruno Kovačević