Održan koncert Festa choralis zagrabiensis 2012

 

Održan koncert Festa choralis zagrabiensis 2012

U srijedu 2. svibnja ove godine u Hrvatskom Glazbenom Zavodu u Zagrebu održan je koncert pod nazivom Festa choralis zagrabiensis 2012, na kojem su nastupili amaterski pjevački zborovi koji djeluju na Sveučilištu u Zagrebu, odn. u okviru njihovih alumni društava. Pokrovitelji ove manifestacije glazbenog stvaralaštva bili su rektor, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i predsjednica Saveza društava AMAC Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jasna Mencer. Organizator ovogodišnje Feste choralis bio je Akademski zbor Vladimir Prelog, koji djeluje kao sekcija AMACIZ-a, alumni  društva Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Sudionici ovogodišnjeg koncerta bili su Zbor veterinara (Veterinarski fakultet), Klapa Falkuša (Agronomski fakultet), AZ Concordia discors (Filozofski fakultet), Zbor Učiteljskog fakulteta (Zagreb), Lege artis (Medicinski fakultet), Zbor Albe Vidaković (Institut za crkvenu glazbu), Zbor Učiteljskog fakulteta (Odjel Čakovec), AZ Vladimir Prelog (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije) i Capella juris (Pravni fakultet).

Svaki je zbor izveo po tri ili četiri skladbe po svojem izboru. Bilo je pravo zadovoljstvo čuti sve te izvedbe, te vidjeti entuzijazam i veselje pjevača. Iako su dominirale à capella izvedbe, bilo ih je i uz instrumentalnu pratnju klavira, violine ili manjih tamburaških sastava. Zborovi su pokazali bogatstvo i raznolikost repertoara, počevši od obrada narodnih napjeva (Moja diridika, Pjesme iz Međimurja, Ladarke, Linđo, Vuprem oči), klapskog načina pjevanja (Falkuša), preko klasičnih i sakralnih djela (Bogorodice Djevo, Alleluia, Benedictus es, Pjevajte Gospodinu, Hear My Prayer, Tebe poem), do suvremenih skladbi modernog izričaja (You Raise me up, Do posljednjeg daha, If ye love me, How Merrily we live, New York, New York, With a Lily in your hand) i još mnogo drugih skladbi. Sve je to doprinijelo općem pozitivnom dojmu i uspjehu ovog koncerta, uz nadu da će se stvoriti tradicija i da ćemo za godinu dana moći izvijestiti o koncertu Festa choralis Zagrabiensis 2013.

Kolika se važnost polaže ovom djelovanju akademičara potvrdio je i predsjednik RH, prof. dr. sc. Ivo Josipović, koji se odazvao pozivu organizatora i s pažnjom pratio cijeli koncert. Na kraju, pridružio se zborovima i publici koji su zajedno izveli studentsku himnu Gaudeamus igitur, te se fotografirao s izvođačima.        

  Tekst: Kruno Kovačević; Fotografije: Zlatko Đuran

Zajednički Gaudeamus s predsjednikom Josipovićem i rektorom Bjelišem