Održan svečani koncert zbora

U subotu 19. ožujka 2016. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu je Akademski zbor Vladimir Prelog održao svoj svečani koncert, kojim je obilježio 25. godišnjicu djelovanja. U punoj dvorani HGZ-a među brojnom publikom bili su i predstavnici alumni organizacija s više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, matičnog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, predstavnici sponzora i donatora zbora, te Hrvatskog sabora kulture i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Na programu koncerta, koji je imao dva dijela, bile su karakteristične skladbe uvježbane u zadnjih nekoliko godina. Repertoar je bio zaista raznovrstan: od klasičnih zborskih i sakralnih djela, preko obrađenih narodnih napjeva do novijih skladbi različita izričaja.

Pod ravnanjem dirigentice Ive Juras, u prvom dijelu koncerta izvedena su djela:

Gregorio Allegri: Veni, sancte spiritus, Edvard Grieg: Ave maris stella, Pavel Česnokov: Spasjenjije, Charles Villiers Stanford: Beati quorum via, Sergej Rahmanjinov: Bogorodice, djevo, radujsja / Šestopsalmije, Mato Lešćan: Zdrava devica (solistica: Antonija Ivković), Krsto Odak: Svrši stopi moje (za klavirom: Jasna Vorkapić Furač), Moses Hogan; Hear my Prayer, trad. (obr. Branko Starc): Nobody Knows (solist: Goran Ćirić), trad. (obr. Iva Juras): Kumbyah (solistica: Jadranka Roša).

Sve su to lijepe duhovne skladbe u kojima su došle do izražaja glasovne mogućnosti ovog zrelog i vrlo dobro uvježbanog zbora. Na početku su bile lijepe, melodiozne, produhovljene skladbe Allegrija i Griega. Slijedila su djela Česnokova, Rahmanjinova, Odaka, Mosesa, sa snažnim sklopovima zborskih dionica, naizmjence s dominantnim muškim, odn. ženskim glasovima. Duboke proživljene, izazvale su emocije i u pjevačima i u publici, koja je izvedbe nagradila dugim aplauzom. Isto tako, jako dobro su bile primljene i skladbe sa solistima.

 

Slijedio je drugi dio koncerta sa skladbama: anon. (Francuska): Tourdion, Løvland/Secret Garden: Sleepsong (solistica: Ivana Galić), Frank Ticheli: Earth Song, Josip Štolcer Slavenski: Voda zvira, trad. iz Dalmacije (obr. Dinko Fio): Dobra večer, ružo moja / U našeg Marina, trad. iz Zagreba (obr. Iva Juras): Moja mala zove se Mici, Boris Papandopulo: Napitnica, Franjo Dugan ml.: Zahvalnica, Alfi Kabiljo: Neka cijeli ovaj svijet.

 

Počelo se veselom renesansnom pjesmom iz Francuske Tourdion, a slijedila je lijepa uspavanka sa solisticom Ivanom Galić. U snažne pjesme s porukom možemo uvrstiti i Tichelijevu pjesmu o Zemlji, te Voda zvira (Slavenski), inspiriana međimurskim melosom.  Čvrsti muški početak, te kasnije višeglasje na prekrasan način daju jednu ljubavnu priču.

Dalmatinske pjesme u obradi Dinka Fija već su dugo na repertoaru ovoga zbora, pa je bila prilika podsjetiti ih se. Mici je obrada jedne tradicionalne zagrebačke pjesmice, koju je za zbor priredila dirigentica Iva Juras. Ta pjesma budi asocijacije na neko staro agramersko veselo razdoblje iz povijesti našega grada. Papandopulova Napitnica je pisana 1942.  godine za godišnjicu zbora „Jeka“ iz Samobora i na veseli način podsjeća na tradiciju pijenja vina u tom kraju. S druge strane Zahvalnica Franje Dugana ml. pisana je 1916. godine i vrlo snažno obrađuje temu „Lado“, te u nekoliko stilski i dinamičkih različitih dijelova opisuje radost i snagu života. Koncert je završen pjesmom Alfija Kabilja Neka cijeli ovaj svijet, koju je prihvatila i publika, pogotovo kad se među njih spustila grupa pjevača iz zbora. Time je bio završen ovaj svečani jubilarni koncert.

Program je bio vrlo zahtjevan i tehnički i stilski i tražio je maksimalnu koncentraciju i mnoge vještine, a članovi zbora sve su to obavili više nego izvrsno. Po mišljenju znalaca koji su nam pristupili nakon koncerta neke pjesme su zaista bile vrhunski izvedene (Grieg, Spasjenjije, Bogorodica, Sleepsong). Odlične su bile i Nobody Knows, Zdrava devica, Svrši stopi moje, Voda zvira, Fio. Primili smo mnoge čestitke, a naročito solisti, koji su bili odlični.  Znalci su pohvalili mekoću soprana, zreli ton alta i dobar zvuk tenora. Ovaj puta posebno su se svojom kvalitetom iskazali basi.

 

Zahvalnice i priznanja Zboru i pojedinim pjevačima

U pauzi između dva dijela koncerta održana je mala svečanost dodjele zahvalnica i priznanja Zboru i pojedinim pjevačima koji u zboru pjevaju duže od 10, 15, 20 ili 25 godina. Najprije je zboru dodijeljena srebrna diploma Hrvatskog sabora kulture za 25 godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

Slijedile su diplome i zahvalnice, paralelno i od Hrvatskog sabora kulture i od AMACIZ-a:

Prvu je zahvalnicu primila utemeljiteljica Zbora Mariji Kaštelan-Macan, koja se zahvalila kraćim govorom podsjetivši na osnutak i početak rada Zbora. Slijedilo je posebno priznanje dirigentici Ivi Juras, za 15 godina uspješnog rada sa Zborom.

Jubilarne zahvalnica za punih 25 godina pjevanja u Zboru dobili su Mladen Brajdić, Kruno Kovačević, Mario Pongračić i Jasna Vorkapić-Furač. Zlatne zahvalnice za više od 20 godina pjevanja u Zboru dobili su Stojan Trajkov i Mihajlo Vlahović. Srebrna zahvalnica za više 15 godina pjevanja u Zboru dobila je Sonja Katanec-Franković. Brončane zahvalnice za više od 10 godina pjevanja u Zboru dobile su Mirjana Jakopčević, Zdenka Lesjak, Bosiljka Petruša i Grozdana Vimpolšek.

Zahvalnice za pomoć u radu Zbora dobili su: FKIT – Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, PLIVA Hrvatska d.o.o.,  RADIN-GRAFIKA d.o.o. i KIKA-GRAF d.o.o.

U ime nagrađenih biranim riječima se zahvalio Mario Pongračić, jedan od laureata, istaknuvši posebnu zahvalnost utemeljiteljici Zbora, profesorici emeriti Mariji Kaštelan-Macan, dosadašnjim zborovođama, profesoru Vinku Glasnoviću, pok. profesoru Zdravku Vitkoviću i sadašnjoj, već 15-godišnjoj voditeljici, diplomiranoj muzikologinji Ivi Juras, koja se svojski trudi da iz amaterskih pjevača, izvuče maksimalno dobre zvukove i sazvučja.

U svojoj zahvali postavio je i retoričko pitanje bi li naš Zbor još postojao da, uz uvijek oduševljene pjevače, nije bilo i vrlo vrijednih pročelnika (Lucija Kunst, Mladen Brajdić, Stojan Trajkov, Vera Stasenko i pok. Stipe Petej). Posebno je istaknuo dugogodišnjeg (sadašnjeg) pročelnika Krunoslava Kovačevića, koji ulaže silan napor i, uz pomoć članova Upravnog odbora, uspijeva da Zbor vrlo dobro funkcionira. Zahvalio je i članici, profesorici Jasni Vorkapić-Furač, za lijepe klavirske pratnje zborskih izvedbi i za veliki trud na dovođenju mnogih mladih pjevača u Zbor.

Kruno Kovačević, pročelnik zbora