Osvrt dirigenta Roberta Homena na Godišnji koncert zbora 2019.

Dirigent Robert Homen bio je na Godišnjem koncertu Akademskog zbora Vladimir Prelog i napisao svoje stručno mišljenje za CE KA TE, Zagrebački glazbeni podij, koji je bio organizator 42. Susreta zagrebačkih glazbenih amatera. Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

AKADEMSKI ZBOR  VLADIMIR PRELOG

Koncert odabranih zborskih skladbi održan povodom 100. obljetnice Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Hrvatski  glazbeni  zavod, Gundulićeva 6, 24.3.2019.

Zbor je održao koncert u kojem su prevladavale duhovne skladbe istočne i zapadne kršćanske predaje. U programu  možemo iščitati voditeljičin afinitet prema takvoj vrsti glazbe. Taj afinitet je opravdan. Sve su izvedene skladbe imale naglašenu duhovnu notu i religioznu atmosferu, neovisno o skladatelju i periodu u kojem su nastale, što je bitno prilikom izvođenja takvih skladbi. Tendencija da se melizmi u pravoslavnoj glazbenoj duhovnoj predaji izvode povezano i na jedan dah, bez prekida, upućuje na znalački pristup izvedbi. Zbor se na čelu sa svojom voditeljicom Ivom Juras vrlo dobro nosio s tim zahtjevnim zadatkom. Također, boja zbora je topla, ton je vokalno-tehnički dobro postavljen i svi glasovi su kompaktni  i bez isticanja pojedinaca. Osobito su efektni bili piano dijelovi skladbi. Ti dijelovi su ujedno i intonativno čišće zvučali. Intonacija je generalno  varirala u kvaliteti, ovisno o težini skladbe, kao i o koncentracijsko – kondicijskim faktorima pjevača. Bilo je dijelova koncerta gdje se osjetio pad koncentracije, što se manifestiralo na kvaliteti intonacije, ali ne i na kvaliteti općeg dojma (npr. Biebelova Ave Maria). Za kraj svog nastupa zbor je izveo poslasticu: skladbu sa afričkog podneblja – Wana Baraka. Prepuna zarazne topline i pozitivne energije, izvedba te skladbe bila je sjajan odabir  za kraj koncerta.  

Robert Homen