U HGZ-u održan 26. Godišnji koncert Zbora

U HGZ-u održan 26. Godišnji koncert Zbora

Godišnji koncert AZ Vladimir Prelog održan je u Hrvatskom glazbenom zavodu u nedjelju 19. ožujka 2017. Među zaista brojnom publikom bili su dekan FKIT-a prof. Bruno Zelić i dekan Medicinskog fakulteta prof. Mladen Klarica (taj fakultet ove godine obilježava 100 godina djelovanja). Bili su tu i predstavnici najvažnijih alumni društava Sveučilišta u Zagrebu: prof. emer. Jasna Mencer, predsjednica Saveza alumni UNIZG, prof. Antun Glasnović, predsjednik AMACIZ-a i prof. emer. Ana Marija Grancarić, predsjednica alumni TTF-a. Kao predstavnica Ureda za kulturu Grada bila je gđa Cvijeta Grijak, a kao predstavnica Hrvatskog sabora kulture gđa Marijana Uzelac. Za nas iz zbora je bilo važno da je na koncertu bila i utemeljiteljica našega zbora prof. emer. Marija Kaštelan-Macan. Kasnije smo saznali da nas je s galerije pratio i uvaženi maestro Vladimir Kranjčević.

Na ovom, 26. Godišnjem koncertu našega zbora gosti su bili članovi Muškog pjevačkog zbora „Zagrebački liječnici pjevači“ (ZLP), koje od prošle godine također uvježbava naša dirigentica Iva Juras, koja je koncipirala vrlo zahtjevan i raznolik program.

Program je bio sastavljen od djela pisanih za muški, ženski i mješoviti zbor, ističući raznolikost boje zvukova različitih sastava zbora. Koncert je otvorio muški zbor ZLP sa svojom himnom Carmen medicorum (Pjesma liječnika), te nekoliko reprezentativnih skladbi. Slijedila je Verdijeva La vergine degli angeli, gdje je solo dionicu otpjevala članica našega zbora Antonija Ivković. Na kraju prvog dijela koncerta izvedena je malo poznata a cappella skladba katalonskog slavnog čelista Pabla Casalsa O vos omnes, te zbor Židova iz Verdijeva Nabucca, u izvedbi obaju zborova. U ovoj, ali i nekoliko drugih skladbi, za klavirom je bila Konstilia Nikolić Markota.

Drugi dio koncerta započeo je ženski dio našega zbora izvedbom dviju veselih čeških narodnih pjesama, nakon čega je slijedio Zbor Hrvatica iz Porina, druge hrvatske opere. Nakon što su se pridružili i muški članovi zbora, zajedno smo izveli Verdijev Zbor Cigana. U nastavku je slijedila izvedba tri stilski raznorodne skladbe, a izveo ih je impresivan zbor od preko 30 muških glasova obaju zborova. Prva je bila Zbor lovaca iz ranoromantične njemačke opere Strijelac vilenjak Carla Marie von Webera. Zatim, slijedio je zbor hodočasnika iz Wagnerovog Tannhäusera, vrlo zahtjevan kako tehnički, tako i interpretativno. Borodinova Serenada četiri kavalira pjesma je četiri momka koji udvaraju lijepoj dami pod njenim prozorom. Koncert je završio herojskim pokličem „U boj, u boj!“, iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski, u izvedbi oba zbora u punom sastavu.

Bio je to vrlo lijepi koncert, s pijevnim melodijama iz opera, koje su se publici, očito, vrlo svidjele. Po subjektivnoj ocjeni pisca ovog članka, ali i po pljesku publike, u prvom dijelu koncerta najbolje su bile primljene izvedbe La vergine degli angeli G. Verdija, sa solisticom Antonijom Ivković, u pratnji muških članova obaju zborova, zatim  dvije skladbe u izvedbi oba zbora: O vos omnes  Pabla Casalsa i Verdijev Va, pensiero – zbor Židova iz Nabucca.

U drugom dijelu koncerta najkvalitetnije su bile izvedene  Sva se bijeli opet gora – zbor Hrvatica (Porin) Vatroslava Lisinskog u izvedbi pjevačica našega zbora, te  U boj, u boj (Nikola Šubić Zrinski) Ivana pl. Zajca u izvedbi obaju zborova.

Nakon burnog pljeska i znakova odobravanja, zborovi su za bis izveli O vos omnes Pabla Casalsa, vrlo lijepu i zahtjevnu kompoziciju vrlo gustih harmonija.

Za kraj ovog izvješća donosimo neke komentare koje smo čuli iza koncerta:

  • O vos omnes  je izveden prekrasno i zvuk je bio fenomenalan. Isto tako i Nabucco i Zrinski.
  • Kombinacija ovih dvaju zborova dala je izvrsnu mješavinu zvuka.
  • Među najuspjelijim izvedbama je bio i Zbor Hrvatica – prelijepo otpjevano.
  • Solistica Antonija i muški zbor bili su na vrlo visokom nivou.
  • Zbor liječnika se izvrsno uklopio sa svojim programom u ovu jako lijepu zborsku glazbenu večer.
  • Tannhäuser je bio izvrstan, čak bolji od mnogih profesionalnih izvedbi. Cijelina je bila jako dobra.
  • Program senzacionalan i ambiciozan, jako dobro izveden. Jasno, moglo bi se govoriti o nekim detaljima, ali sve u svemu odličan koncert.

Dugo ćemo pamtiti ovaj koncert, a u tome će nam pomoći brojne fotografije i video snimak.

Kruno Kovačević