Uspješan Božićni koncert u crkvi sv. Katarine

U petak 22. prosinca 2017. održali smo, zajedno s Muškim zborom Zagrebački liječnici pjevači, vrlo uspješan Božićni koncert u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu. Puna crkva posjetilaca, barokni ugođaj i odlična akustika bile su pretpostavke za dobar koncert. Ali naravno, pjevači i njihov angažman, kao i izvrsna dirigentica Iva Juras i solisti su ti koji su ovu večer učinili posebnom.
U prvom dijelu su nastupili Zagrebački liječnici pjevači,koji su koncert započeli izvedbom svečane pjesme Adeste fideles, potpomognuti reskim zvukom trube (Josip Grah). Ravnatelj zbora, prof. dr. sc. Mijo Bergovec, tada je pozdravio sve nazočne i predstavio zborove. Uslijedile su izvedbe pet hrvatskih božićnih pjesama (Čestit svijetu, Kada zvijezda divna, Oj, djetešce moje drago, Rodil se je Isus, Hote o ljudi sim), u kojima su sudjelovali i solisti Edita Perić, Željko Jurašinović i Željko Taslak, te orguljaš Daro Kristović i klavirist Leonard Bergovec. U tim je skladbama došla do izražaja raznolikost i melodioznost naših božićnih pjesama, što su liječnici pjevači pokazali na najbolji mogući način. U završnoj pjesmi prvog dijela koncerta (Go tell it on the mountain) solistica je bila Ivana Galić.
U drugom dijelu koncerta nastupio je naš zbor AZ Vladimir Prelog, koji je program započeo s tradicionalnom pjesmom naroda Zulu, Ukuthula, uz solisticu Ivanu Galić. Pjevači, raspoređeni po cijelom prostoru ispred i iza oltara, simboličnih položaja ruku tijekom izvedbe, davali su odličnu podršku solistici u izvedbi ove nježne ali i snažne duhovne skladbe. Slijedile su dvije hrvatske božićne pjesme (Poslušajte svi sada, Dođite sad mladenci), jedna iz okolice Križevaca, druga iz Podravine, a zatim Ščedrik, iz Ukrajine.
Iza toga izveli smo dvije duhovne pjesme na engleskom jeziku (Hear my Prayer i Carol of the Drum Holy Night), koje su već nekoliko godina na našem repertoaru i koje uvijek izazovu lijepe emocije i odobravanje kod publike. Završili smo taj dio koncerta s Thula Sizwe (Zulu), uz solisticu Ivanu Galić. O ovoj smo pjesmi već pisali u ranijim osvrtima. Snaga riječi i pokreta doprinosi uspjehu i posebnom doživljaju kod publike. Interpretacija Ivane Galić je u toj pjesmi bila zaista vrhunska. Dodajmo, da je u dvije pjesme ritmičku podršku pružio Boris Beštak (bubanj i djembe).
Na kraju koncerta pridružili su se Zagrebački liječnici pjevači, s kojima smo zajedno izveli Kumbayah (dirigentica i solistica Iva Juras) i hrvatsku tradicionalnu pjesmu Radujte se narodi. Nakon završetka službenog dijela koncerta, zajedno s posjetiteljima u crkvi, izveli smo Narodi nam se kralj nebeski, jednu od najstarijih i najpoznatijih hrvatskih božićnih pjesama. S radosnim osjećajima razišli smo se i uživali prolazeći ukrašenim ulicama i trgovima Zagreba.