Zbor i u svibnju vrlo aktivan: Bronca u Zagrebu

Naslovnica programske knjižice

U četvrtak 8. svibnja naš je zbor nastupio na koncertu povodom Dana Europe u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1. Na koncertu su, osim našega zbora, nastupili mladi solisti Silvija Rađen, sopran i Borna Bukojević, bariton, uz klavirsku pratnju Ivana Pernickog. Naš je zbor otpjevao Europsku himnu (An die Freude, L. van Beethoven), te tri skladbe iz svojega repertoara: Veni, sancte Spiritus (G. Allegri), Earth Song (F. Ticheli) i Voda zvira (J.Š. Slavenski).

U subotu 24. svibnja u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog održano je 12. Natjecanje pjevačkih zborova – Zagreb 2014, na kojem je, među dvadeset zborova iz cijele Hrvatske, sudjelovao i naš zbor “Vladimir Prelog“. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije grupe, s dva nivoa težine, prema određenim kategorija i vrstama programa. I ocjenjivanje je provedeno za svaku kategoriju zasebno.

U A kategoriji, nivo težine I, naš je zbor osvojio brončanu plaketu, što smatramo uspjehom i potvrdom kvalitete među amaterskim zborovima u Zagrebu i Hrvatskoj.

Festa choralis zagrabiensis 2014

Nekoliko dana kasnije, u subotu 31. svibnja, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu održan je četvrti po redu koncert fakultetskih i alumni zborova Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelji koncerta bili su prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor, te prof. dr. sc. Jasna Helena Mencer, predsjednica Saveza alumni društava Sveučilišta u Zagrebu. Financijsku pomoć za održavanje ovogodišnjeg koncerta u HGZ-u pružila je Uprava Sveučilišta.

Nastupilo je devet zborova:

Zbor Pravnog fakulteta Capella Juris;

Ženski vokalni sastavRezonanca, FER;

Akademski zbor Filozofskog fakulteta Concordia Discors;

Pjevački zbor Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus;

Akademski zbor Veterinarskog fakultetaAb Ovo;

Zbor Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković;

Klapa FalkušaAgronomskog fakulteta;

Akademski zbor Vladimir Prelog, FKIT, AMACIZ;

Pjevački zbor Medicinskog fakulteta Lege artis.

Koncert je pokazao da se zborska glazba njeguje na većem broju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, te da pojedini zborovi dostižu zavidan umjetnički nivo. Bitno je u svemu da se studenti i bivši studenti lijepo druže, da kreativno djeluju, njeguju zajedništvo, a najvažnije je da uživaju u glazbi. Poseban je doživljaj bio iza službenog dijela koncerta, kada su svi zborovi, zajedno s publikom, otpjevali studentsku himnu Gaudeamus igitur. Publika je zaista bila razdragana i vjerujemo da s veseljem očekuje naredni koncert, u svibnju 2015.

K. Kovačević