AZ Vladimir Prelog sudjelovao na obilježavanju 100. obljetnice FKIT-a

Na obilježavanju 100. obljetnice  Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, koje je održano u četvrtak 10.10. navečer u Muzeju za suvremenu umjetnost, sudjelovao je i Akademski zbor Vladimir Prelog. Program je započeo izvođenjem himne Republike Hrvatske Lijepa naša, nakon čega su uslijedili pozdravi dekana prof. dr. Tomislava Bolanče i rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa.

Akademski zbor Vladimir Prelog nakon toga je izveo,  pod ravnanjem umjetničke voditeljice Ive Juras, tri pjesme iz svojega projekta “Black Music Tribute“:

Ukuthula (Mir) (Trad. Zulu/ad. André van der Merwe)

Wana Baraka (Religiozna pjesma iz Kenije/ar. Shawn Kirchner)

Tula sizwe (Tiho budi, narode…) (Trad. xSosa/transkr. i ad. Iva Juras).

U dvije skladbe solistica je bila Ivana Galić, dok je uz djembe bio Boris Beštak.

Nakon ove glazbene točke slijedio je razgovor s prof. emeritom Helenom Jasnom Mencer, jedinom ženom rektoricom Sveučilišta u Zagrebu i s dr. sc. Krunoslavom Kovačevićem,  posljednjim doktorandom nobelovca Preloga iz Hrvatske. K. Kovačević je iznio osobna iskustva u radu s nobelovcem Prelogom, a istakao je i značaj Preloga i njegovih mlađih suradnika na razvoj Sveučilišta u Zagrebu, Istraživačkog instituta tvornice PLIVA i Instituta Ruđer Bošković.

Uslijedili su razgovori s prof. dr. sc. Mirom Petrović, koja sada djeluje na sveučilištu u Španjolskoj, s prof. dr. sc. Ernestom Meštrovićem iz Xelije,  s g. Davorom Mayerom, članom Upravnog odbora INA-Industrija nafte, d.d. i g. Davorom Žmegačem, predsjednikom Uprave Petrokemija d.d., Kutina. U svim je tim razgovorima došla do izražaja kvaliteta FKIT-a, koji školuje stručnjake za najzahtjevnije poslove u znanosti i gospodarstvu (kemijska i farmaceutska industrija).

U predasima ovih razgovora studenti su izveli scenski prikaz „Kako je Prelog tražio mentora?“ u kojem su na duhovit način ukratko prikazali  najvažnije uspjehe kemičara iz Hrvatske i profesora FKIT-a, a sve je bilo povezano s hrvatskim nobelovcima Prelogom i Ružičkom.

Nakon završnog obraćanja prof. dr. sc. Tomislava Bolanče, AZ Vladimir Prelog je izveo studentsku himnu Gaudeamus igitur. U predvorju MSU uslijedila je zatim dodjela nagrada i priznanja tvrtkama i pojedincima za istaknuti doprinos i suradnju s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije te najboljim studentima diplomskih studija u ak. god. 2018./2019. Sudionici su na kraju dobili i monografiju FKIT-a, punu tekstova, podataka i fotografija iz bogatog života ove  100-godišnje ustanove. Bila je to lijepa svečanost, kakvu je ovaj fakultet zaista i zaslužio.