Godišnji koncert Akademskog zbora Vladimir Prelog

Koncert izabranih zborskih skladbi u HGZ-u u Zagrebu

U subotu 10. ožujka, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu (Gundulićeva 6), održat će se interesantan koncert zborske glazbe. Radi se o redovitom godišnjem koncertu Akademskog zbora “Vladimir Prelog”, o kojemu redovito izvješćujemo na ovom portalu. Njihovi gosti će biti članovi Akademskog  zbora “Concordia discors” s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Bit će to koncert na kojem će slušatelji moći čuti dva različita zbora koja njeguju à capela izvedbe.  Jedan je  iskusan, s dvadestgodišnjom tradicijom, sa zrelijim glasovima, bivšim studentima Sveučilišta u Zagrebu. Drugi je mladenački i poletan koji okuplja sadašnje studente.

Karte za koncert po 30 kuna mogu se rezervirati na +385(0)917384537, ili kupiti na blagajni HGZ-a pola sata prije koncerta.

Akademski zbor Vladimir Prelog osnovan je kao sekcija Alumni društva Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (Almae Matris Alumni Chemicae Ingeniariae Zagrabiensis). Osim bivših studenata toga fakulteta, zbor okuplja i članove obrazovane i na svim drugim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta. Zbor ima široki repertoar, od obrada narodnih napjeva preko klasičnih skladbi do suvremenih i sakralnih djela, kojeg izvodi uglavnom à cappella. Dirigentica zbora je od 2001. Iva Juras. Na programu ovog koncerta  zbor ima djela sljedećih skladatelja: Tomas Luis da Victoria, Lodovico da Viadana, Sergej Rahmanjinov, Mikola Leontovič, Moses Hogan, Ivan Kokot, Katherine K. Davies, Luc Jakobs, Boris Papandopulo i jedna tradicionalna, obr. Iva Juras.

Akademski zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors, mješoviti pjevački zbor, djeluje dvije godine, a okuplja šezdesetak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta. Zbor u svojemu radu sustavno potiče glazbeno stvaralaštvo studenata te naglasak daje djelima hrvatskih skladatelja, a njeguje i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja. Voditelj i dirigent zbora je Jurica Bošković, a u uvježbavanju i dirigiranju pomažu mu i mladi dirigenti Vinko Karmelić, Marina Jurković i Lobel Filipić. Na programu ovog koncerta zbora ima djela sljedećih skladatelja: Ennio Morricone/arr. P. Rowlands, Adalbert Marković, Neno Belan/arr. R. Kraljević, Josip Vrhovski, Josip Štolcer Slavenski, Arvo Pärt i Frank Loesser/arr. K. Shaw.

Krunoslav Kovačević