Akademski zbor “Vladimir Prelog” – uspješan Božićni koncert

U ponedjeljak 26. prosinca, na dan Svetoga Stjepana, u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu održan je Božićni koncert Akademskog zbora „Vladimir Prelog“ s nazivom „Raduj se Svijete!“, pod ravnanjem dirigentice Ive Juras. Crkva je bila popunjena do posljednjeg mjesta, što je stvorilo lijepo ozračje za nastup zbora.

Program je bio znalački sastavljen, tako da su bile predstavljene božićne pjesme iz Hrvatske, Francuske, Argentine, Nizozemske, Ukrajine, Sjedinjenih američkih država, Austrije, Estonije, te opet iz Hrvatske. Bila su zastupljena razna stilska i vremenska razdoblja, tako da je koncert bio vrlo raznolik, dinamičan i emotivan.

Uspjehu koncerta svojim su glasovima doprinijeli i solisti: Antonija Ivković, sopran, Ivan Martinčić, tenor, Ivo Gamulin Gianni, tenor, te dirigentica Iva Juras, sopran. Ivo Gamulin Gianni se istakao nježnom interpretacijom  pjesme Tiha noć u originalnom aranžmanu za zbor Saše Britvića. Solistica Iva Juras je izmamila veliki pljesak publike pjevajući, uz pratnju zbora, crnačku duhovnu pjesmu „Kumbayah“.

Detaljnije o cijelom programu i skladateljima pjesama možete pročitati u Programskom listiću.

Nakon dugotrajnog pljeska zbor je nakon koncerta  izveo još dva dodatka, Mehki snežek i Narodi nam se kralj nebeski, koju je prihvatila i publika, tako da su se zadovoljni glasovi orili cijelom crkvom.

Kako ne bih iznosio previše subjektivnih dojmova o koncertu, navodim riječi jednog slušatelja,  koji je rekao da u životu nije slušao ljepši božićni koncert, da mu je jedan sat prošao kao jedna minuta, a posebno ga je oduševila obrada Tihe noći. Nadodao je da smo pjevali kao pravi profesionalci. Drago nam je to čuti, pogotovo zato što se radi o muzički obrazovanom slušatelju, koji nije imao razloga da zboru dijeli pohvale iz čiste kurtoazije.

Sljedeći nastup Zbor će imati na Godišnjem koncertu 10. ožujka 2012. u Hrvatskom glazbenom zavodu, te zatim na Festivalu fakultetskih zborova Sveučilišta u Zagrebu, 2. Svibnja, također u HGZ-u.

Tekst:  Kruno Kovačević, pročelnik zbora

 

Fotografije (snimio g. Zlatko Đuran)