Osvrt na Godišnji koncert održan 8. ožujka 2015.

U dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta, Zbor je 8. ožujka održao svoj 24. godišnji koncert. Program je predstavljao repertoarni iskorak u odnosu na dosadašnje i to u smjeru osuvremenjivanja. Specifičnost koncerta bili su i brojni solisti, članovi zbora, kojima je ovo bio prvi javni nastup, te gosti, koji su u pojedinim skladbama pružili instrumentalnu podršku.  Zborom je ravnala stalna dirigentica Iva Juras.

Koncert je započeo izvedbom skladbe Hear My Prayer  (M. Hogan) u kojoj je došla do izražaja punina glasova i izražajnost svih dionica zbora. Odmah potom izveden je Laudate Dominum (W. A. Mozart) u kojoj je sopransku dionicu pjevala Antonija Ivković, a za klavirom je bila Konstilija Markota. Prekrasna pjesma u kojoj je dominirao lijepi, čisti, visoki Antonijin sopran. U trećoj skladbi, Dremle mi se, dremle (obr. Krsto Odak), debitirala je sopranistica Sonja Katanec-Franković i pokazala sposobnost interpretacije i najtiših dijelova ove sjetne pjesme, što nije lako ni iskusnijim pjevačima. Još jedna folklorna, ali posve drugačija, bila je Makedonska humoreska (Todor Skalovski) gdje je egzotičan solo izveo tenor Ivan Martinčić. Izvedba je bila atraktivna od početka do kraja. Karakterističan sedamosminski ritam, „razgovor“ i preklapanje dionica, usporavanje u sredini i onda ubrzanje i pojačanje do samoga kraja, izazvali su kod publike frenetičan aplauz.

Slijedila je skladba Nobody Knows (obr. B. Starc), gdje je basovsku dionicu, uz zbor, izveo također debitant Goran Ćirić. Ta poznata pjesma uvijek izaziva simpatije publike. Crnačku duhovnu skladbu Kumbayah (obr. Iva Juras) izvela je članica zbora Jadranka Roša, čiji se zvonki sopran u potpunosti nadopunjavao sa snažnim zborskim dionicama. Nakon toga  Amazing Grace (J. Newton, obr. Iva Juras) uz zbor je otpjevala solistica Ivana Galić. Pjevna je to skladba, u kojoj je Ivana pokazala svoje glasovne mogućnosti u interpretaciji američke soul glazbe. Time je bio završen prvi dio koncerta.

Nakon stanke, u kojoj je bilo vremena za susrete s publikom, alumnima, poznanicima i prijateljima, slijedio je drugi dio koncerta. Opet je solistica bila Ivana Galić, a prva pjesma je bila uspavanka Sleepsong (B. Graham, R. Løvland, obr. D. Earley). Nakon nje solist u pjesmi Raindrops (B. Bacharach) bio je član zbora Saša Medić, a za klavirom je bila Konstilija Markota. Saša je ovu pjesmu izveo vrlo korektno, prihvatio se mikrofona kao pravi zabavljač, tako da je izvedba prošla potpuno u skladu s karakterom skladbe. U nastavku je izvedena skladba nekada popularnih Beatlesa, Obladi, Oblada (J. Lennon, P. McCartney, obr. B. Ives), a solisti su bili Danijela Ivanović i Domagoj Čvek. Atraktivan aranžman tražio je od zbora prave ritmičke i glasovne bravure, a pjevači su na simpatičan način pjevali svoje dionice. Bilo je tu i plesa, uz koji je dvoje mladih protagonista dočaralo životnu sreću Desmonda i Molly. Nakon ove vesele pjesmice, slijedila je pjesma grupe Abba I Have a Dream (B. Andersson, B. Ulvaeus) u kojoj je pjevala solistica Marijana Erk, a za klavirom je bila Konstilija Markota. Ovu je poznatu skladbu, punu optimizma i sna o lijepoj budućnosti, debitantica izvela vrlo korektno, a zbor ju je pratio punim glasom, sve do umirujućeg kraja.

Pravu atrakciju i oduševljenje publike izazvao je Stojan Trajkov s pjesmom Day-O (H. Belafonte, obr. Iva Juras), u kojoj su ga osim zbora pratili i BrankoTrajkov (djembe) i Tomi Novak (kontrabas). Pjesma berača banana izmamila je aktivno sudjelovanje publike, ritmičko pljeskanje i dugi aplauz na kraju pjesme. Malo smirenje donijela je pjesma Iznad duge (Harburg/Arlen), melodija iz filma „Čarobnjak iz Oza“, o zemlji iz sna…Koncert je završio pjesmom Up Above My Head, u kojoj je solistica bila Ivana Galić, na gitari Darko Horvat, a u pratnji su bili i Branko Trajkov i Tomi Horvat. Ta gospel pjesma o glazbi koja lebdi iznad sviju i predstavlja sinonim za nebo, izmamila je sudjelovanje publike, pljeskanje i ponavljanje. Uslijedile su zahvale solistima, pratnji i dirigentici i time je završila ova lijepa glazbena i zabavna večer.

K.K.